1 Aralık 2010 Çarşamba

ŞARAP SOSLU LİMONLU TAVUK ..

Bu gün 1 aralık 2010 her yıl aralık ayında geriye bıraktığımız yılları ve bu senenin geçen diğer onbir
ayını düşünürüm .Bu yaşam yolunda neler yapabildiğimi ve neler yapmak istediklerimi ..
Küçüklüğümden beri tertemiz defterlerim oldu ve onlarla yazarak resmederek tüm duygularımı paylaştım
onlar benim başucu kılavuzlarım oldu ,dostlarım oldu...
sevgili MELİH AŞIK "Açık Pencere " köşesinde mutlu bir yaşamın envanterini şöyleçıkarıyor:
Geçen yılı iyi geçirdiniz mi?
Sağlıklı olduğunuza hiç sevindinizmi ?
Hiç gün ışığıyla uyandınızmı ?
Kaç kez güneşin doğuşunu izlediniz?
Hiçbir neden yokken kaç kişiye hediye aldınız ?
Boylu   boyunca çimlere uzandığınız oldumu?
Çocukluğunuzdan kalma bir şarkıyı söyledinizmi hiç?
Kaç kez kuşlara yem attınız ?
Bir çiçeği dalındayken kokladınızmı ?
Eski dostlarınızı aradınızmı ?

Bende heryıl yeni yıla girerken bunları daha da çoğaltarak defterimle paylaşıyorum ..
Çünkü hayat geriye adım atmaz .
Güzel bir kızım var kızım diyorum çünkü o da benim kızım gibi ,çok şanslıyım güzel evlatlar ve güzel insanlar
onlar .
onlardan biride EDA bayram geldiğinde mutlulukla güzel dilekleriyle yeni yıl ağacını süslemeye başladı .
o benim EDİŞ im paylaşmayı seviyor güzel insan ,sofralar hazırlamaktan konuklarını ağırlamaktan
büyük keyif alıyor ..o daima güleryüzlü tüm öğretilerini huzurla ve mutlulukla karşılıyor .
Eşi, kızı o bizim ENDA mız ailesi ve dostları onun için çok önemli her an yardıma hazır hali ve mutfak kültürü...izlersiniz bazılarını diğerlerinden ayrı kılan nedir diye işte EDA cıkta böyle bir insan .
bugün paylaşımlarıma başlarken mutaka Eda olmalı diye düşündüm.

şimdi hep birlikte yemeğimizi pişirmeye başlıyoruz..
malzemeler. 1 bütün tavuk( keskinoğlu )
                   2 mbüyük soğan
                   1 adet limon
                   1 adet havuç
                   4 çorba kaşığı zeytinyağı
                   kekik
                   karabiber
                   pul biber
                   tuz
                  2 diş sarımsak
                  1 su bardağı şarap
hazırlanışı: tavuğumuzu iyice bolsuda yıkayıp su dolu bir cam kabın içerisinde biraz bekletiyoruz
suyu tertemiz çıkana kadar yıkayıp süzgeçte suyunun süzülmesini bekliyoruz ve bir kağıt havlu ile
yumuşak hareketlerle kuruluyoruz .limon rendesi limonsuyu pul biber karabiber kekik 2 kaşık zeytinyağı
ve tuzu bu bütün malzemeleri iyice karıştırıp tavuğumuzun içine dışına iyice yediriyoruz .
Diğer tarafta sarımsak ve  piyaz şeklinde doğradığımız soğanlarımızı  kalan iki kaşık zeytinyağımızda biraz soteliyoruz
dilimlediğimiz havuçlarımızıda yağda çok az döndürüp çok çok az tuz ilave ediyoruz .
ve üzerine malzemelerimizle harmanladığımız tavuğumuzu yerleştiriyor ve önlü arkalı bir kere malzeme ile kavuşturuyoruz limonun kalankabuğunu da
içine yerleştirdikten sonra bir bardak beyaz şarap ilave ediyor ve hemen bir kaç dakika sonra ateşin altını
söndürüyoruz .
Fırınımızı 175 derecede önceden ısıtıyoruz .
Pişirme kağıdı serdiğimiz bir fırın kabına tavuğumuzu tüm malzemelerimizle birlikte güzelce yerleştiriyoruz
üzerini de kapattıktan sonra pişirmeye bırakıyoruz
arada sırada kapağını açıp biriken suyundan üzerine döküyoruz
ve pişmesine yakın üzerini açıyoruz çünkü güzel kızarmasını istiyoruz
kızarırkende mutlaka kalan suyunu üzerine gezdiriyoruz.
kızarmış fakat bütün lezzeti içinde kurumamış bir tavuk istiyorsak özenle itina ile hazırlıyoruz ..
Tavuğumuzu servis tabağımıza dikkatlice alıyoruz .

HERŞEYİN GÜZEL OLMASINI DÜŞÜNEREK  HEPİMİZE AFİYET OLSUN ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder