radyodan gelen nağmeler le mutlulukla sevgi ile hazırlayacağımız dolmanın kokuları şimdiden burnuma gelmeye başladı ..
genelde yapraklarım teyzemin o mis gibi elleri ile yazın bahçeden koparıp hazırladığı yapraklar oluyor ...
dışarıdan almam gerekirse kadıköy çarşısında köylülerden alıyorum ...damarsız gibi yumuşacık yapraklar
yazın alınıp saklanan yapraklar hem çok güzel oluyor hemde kışın hazırca elimize geliyor ...
teyzeciğim sana çok teşekkür ediyorum....sağlıklı uzun ömürlerin olsun canım ....
malzemeler: yarım kilo yaprak veya 750 gr.
3 su bardağı pirinç
100 gr.dolma fıstığı
100 gr.kuş üzümü
6 tatlı kaşığı şeker (arzuya göre)
2 tatlı kaşığı tuz (tuz ayarı kişilere göre değişebilir)
2 yemek kaşığı dolusu nane
2 su bardağı zeytin yağı
1 tatlı kaşığı dolusu tarçın (ben tarçın tadını çok seviyorum)
1 tatlı kaşığı yenibahar
1/2 tatlı kaşığı karabiber (arzuya göre 1 tatlı kaşığı olabilir)
yarım demet maydanoz
yarım demet taze nane
arzuya göre dereotu
3 bardak sıcak su
hazırlanışı: kuş üzümleri yıkanıp biraz suda bekletilir ...tel süzgeçten geçirilip süzülmeye bırakılır...
ben soğanları tek tek rondoda çekiyorum ,tek tek çünkü fazla soğan çekilirse su gibi oluyor
halbuki biz minik parçalar halinde istiyoruz ...
zeytinyağında fıstıkları biraz pembeleştirince soğanları ilave ediyoruz ve kısık ateşte iyice
kavuruyoruz telaş yok usul usul zamanı çok iyi kullanıyoruz sakin sakin ....arada radyodan gelen
müziğimize de eşlik ediyoruz ...pirinçlerimizi ilave edip renk değişene kadar kavurmaya devam
ediyoruz ....tuzunu ,şekerini,sıcak suyunu ekleyip tencerenin kapağını kapatıyoruz....
önce harlı sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz....
hemen kapağını açıyoruz çünkü tane tane olmasını istiyoruz yapraklarla birliktede pişince
de istediğimiz kıvamı elde ediyoruz...ve .kuş üzümü ile diğer malzemeleri ilave edip malzemeleri
hafifçe birbirine karıştırıyoruz..
yaprakların hazırlanışı:
dışarıdan salamura yaprak almış isek (tokat yaprağı) bir gün önceden tek tek yıkadığımız
yaprakları bir gece suda bekletip kaynamakta olan suyun içinde üç beş dakika haşlıyor
ve suyunun süzülmesi için bekletiyoruz .....
sararken yaprakların kalın damarları varsa onları çıkartıyoruz ....
tenceremizin dibini yapraklarla döşeyip sardığımız dolmaları yerleştiriyoruz üzerine yağ ve
limon suyunu gezdiriyoruz ...bir tabak kapatıp 3 bardak suyumuzuda ilave ettikten sonra
pişirmeye bırakıyoruz.....önce harlı ateş ve kaynadıktan sonra en kısık ateşte pişiriyoruz dolmalarımızın parlak olması için soğuyuncaya kadar kapağımızı aralık tutuyoruz ....
ve şimdi muhteşem an ,soğuyan dolmalarımızı servis tabağımıza büyük bir titizlikle adeta bir tablo gibi diziyoruz aralarına daha önceden incecik dilimlediğimiz limonları yerleştiriyor ve maydanoz buketi ile süslüyoruz ....
şimdi nefis bir türk kahvesini hakettik galiba ..geçen gün eminonünde kurukahveci mehmet efendiden aldığım kahvemizi ocağa koyuyorum....tepsimizde kahvemiz ,minik bardaklarda suyumuz, küçücük bir çiçeğimiz ,
bu çiçek muhtemelen benim dalından düşmek üzere olan açelyam...ve lokumumuz .birde bu anı paylaşacak gerçek içten bir dost ile birlikteysek biz gerçekten yaşıyoruz o zaman ......
SAĞLIK SEVGİ VE BOLLUKLA KALALIM ...
aman aman yemeklere dokunmuyoruz çünkü bunlar bizim bayram hazırlıklarımız ...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder