14 Kasım 2010 Pazar

Zeytinyağlı Barbunya . Zeytinyağlı Çalı Fasulyesi

güzel pırıl pırıl güneşli istanbul dan merhaba ..sanki o da bayramı kucaklarcasına neşe dolu cıvıl cıvıl ...
güzel şehir asil şehir her haliyle bir başka güzel ...insanlar koşturuyor inanılmaz mutlu bir telaş kimileri tatil
için yollarda kimileri evinde hazırlığın tatlı telaşı ...hepsinde bir mutluluk var...

bizde şimdi hep birlikte zeytinyağlı barbunyamızı pişiriyoruz ...

                Malzemeler : 1 kg .barbunya
                                    1 büyük çay bardağı zeytinyağı
                                    1 adet soğan
                                    1 diş sarımsak (arzuya göre 2 diş olabilir)
                                     2 adet domates
                                     1 tatlı kaşığı domates salçası  
                                     1 tatlı kaşığı biber salçası
                                    1 adet kırmızı biber( fazla büyük olmayacak)
                                    2 tatlı kaşığı toz şeker
                                     1,5 tatlı kaşığı tuz ( arzuya göre)
                                     ( şeker ve tuz kişilerin damak tadına uygun olmalı bu ölçülerle oynanabilir,
                                      bazen sebzelerin içindeki tad ve tuz yeterli olabiliyor)
                                 
                                    
              Hazırlanışı: önceden ayıklayıp iyice yıkadığımız barbunyalarımızı biraz  haşlıyoruz sadece
                              kara suyunu atmak için...
                              barbunyalarımız haşlanırken soğanımızı sarımsağımızı zeytinyağımızda kavuruyoruz
                              biberleri ilave ediyoruz biberlerle birlikte biraz daha pişirmeye devam ediyoruz
                             ve son olarak domateslerimizi ekliyoruz ..
                             haşlanan barbunyalarımızı tel süzgece alıp soğuk su ile yıkıyoruz ....
                             iyice süzdürdükten sonra hazırladığımız malzeme ile karıştırıyor tuz ve şekerini ilave
                             ediyoruz ...
                             üzerini örtecek kadar sıcak su ilave ediyor ve pişirmeye bırakıyoruz ..
                           (  önce harlı olan ateşimizi sonra kısağa alıyoruz...).

zeytinyağlı barbunyamız pişerken şimdi çalı fasulyemizin hazırlığına başlıyoruz....
                          
                            Malzemeler: 1 kg fasulye
                                               1 çay bardağı zeytinyağı
                                               1 adet soğan
                                               2 adet domates
                                               1 diş sarımsak
                                               2 tatlı kaşığı toz şeker
                                               1,5 tatlı kaşığı tuz
                                               1 çay bardağı su
                           Hazırlanışı :    fasulyelerimizi güzelce yıkıyor ve kenarlarını ayıklıyoruz .büyükçe bir cam  kabın içerisinde bütün malzemeleri iyice karıştırıp fasulyeleri ilave ediyor ve tekrar iyice harmanlıyoruz...
tenceremize muntazamca diziyoruz ...üzerine tabağımızı kapatıp suyunu ilave ediyor pişirmeye bırakıyoruz
(ateşimiz daima önceden harlı sonra kısık .....kısık ateşte pişen yemeğin tadına doyum olmaz bütün malzeme
birbiriyle buluşunca mutluluk lezzete dönüşür )

yemeklerimiz pişip soğuduktan sonra servis tabaklarımıza alıyoruz....barbunyamızın üzerini maydanoz buketi
ile fasulyemizin üzerinide domates kabuğundan  hazıladığımız gül ile süslüyoruz ......
tatlımız ,zeytinyağlı dolmamız ,fasulyemiz ,barbunyamız hazır ...


market alışverişi,.yapılan alışverişlerin yerleştirilmesi ...evde yapılan temizlikler pişirilen yemekler
içim kıpır kıpır bayramın gelmesini bekliyor onu en güzel nasıl karşılayabilirim diye düşünüyorum ...
hissediyorum sizlerde nerede olursanız olun yürekleriniz aynı hislerle dolu sevgi dolu mutluluk dolu ....
şimdi bunları yazarken ağzıma aldığım lokumun tadını çıkarmaya çalışırken o beni aldı ve
çocukluğuma götürdü ...iki bisküvit in arasında yediğimiz lokumlar tadına doyum olmazdı .....

SAĞLIK MUTLULUK HUZUR BOLLUK VE SEVGİ İLE KALALIM ..
                                                 

                  
                           .
                              
    

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder